Entrada destacada

QUE SE ESCUCHE TU VOZ (clica encima para hacer el cuestionario)

  CUESTIONARIO PARA PERSONAS CON CONDICIÓN AUTISTA   Clica encima para abrirlo y descargarlo, una vez rellenado puedes enviarlo a:   elisend...

lunes, 13 de junio de 2022

sóc dona i sóc autista . Soy mujer y soy autista


BILINGÜE



c dona i sóc autista

El meu nom és Elisenda Pascual i sóc dona i sóc autista d’alt funcionament. Dona i autista dos mots que descriuen un boci de la meva manera de ser i de com entenc i em relaciono amb l’entorn.

Només dos mots però molt potents perquè han fet que la meva vida s’ hagi omplert de limitacions que superar.

Jo puc parlar-te de la meva experiència, però quan m he relacionat amb altres dones autistes ens hem adonat que havíem tingut vivències semblants.

Si al fet de ser autista li sumes ser dona la situació es complica.

L’autisme femení i l’autisme masculí tenen trets diferents. El fet més significatiu és que les dones des de ben petites aprenem a dissimular quan no sabem que fer davant una situació nova o un repte. Llavors imitem el que fan les altres nenes, les que són neurotípiques ( és a dir sense autisme).

Aquesta conducta ens condueix paradoxalment a sentir més aïllament. No coneixem que ens passa però si sabem que som diferents, sense entendre el motiu.

Els nens autistes no imiten i per això les persones del seu entorn familiar o escolar detecten que hi ha un problema. Si els porten a que els visiti un psicòleg/a o un psiquiatre/a eficients els hi diagnosticaran autisme i iniciaran el procés de teràpia individual i grupal.

I Així aquest nens aprenen que els hi passa i que fer per poder solucionar les dificultats. És un procés d’aprenentatge molt llarg, però que esdevindrà l’oportunitat d’ adaptar-se al mon on vivim . Alguns podran assolir fites com estar ben ubicats a l’àmbit laboral. I tot això està molt bé, però a Catalunya només passa des de fa uns vint anys. I som capdavanters en aquesta temàtica.

Però, i les dones?

Doncs si un noi es diagnosticat a P4 a una nena es probable que la diagnostiquin cap als 12 anys. O cap als vint.

Així que durant molts anys una dona autista ha estat sobrevivint, no pas vivint, i no ha pogut gaudir de recursos que l’ajudarien molt com rebre necessitats educatives especials que això vol dir suport a les carències individuals. Tampoc haurà participat de teràpia psicològica o l’aprenentatge de diverses habilitats com la gestió de l’ansietat o com relacionar-se adientment amb els altres.

Si a tot el que t’he dit i sumem haver nascut en el baby boom dels anys seixanta, llavors les dones d’aquesta generació hem rebut el diagnòstic molt tard, en el meu cas als 48 anys, altres als 50. t ho pots imaginar! Als homes d’aquesta generació també els han diagnosticat tard.

T’adones de quan temps vital s’ha perdut anant per la vida amb ceguesa social. Patint incomprensió de l entorn, generant-se malsentesos, patint bulling a l’institut i moving a les feines.

La majoria tenim una formació acadèmica excel.lent que no està equilibrada amb la trajectòria laboral. Jo tinc dues carreres, diversos postgraus. Fem la feina amb molta habilitat ja que som molt autoexigents i sempre volem assolir el 100% dels objectius que ens marquen. I quina sentència rebem de les empreses: Elisenda ets de l’equip qui ha assolit més objectius, estàs molt implicada amb la feina, la fas molt bé, però la teva manera de ser aquí no encaixa.

Saps, a la soletat t adaptes, es fa companya de vida, però et garanteixo que al rebuig no t’acostumes mai.

I llavors, fracassos repetits fan que perdis confiança en tu mateixa i cerques feines poc qualificades on curiosament tothom qui hi treballa són dones menys el cap. Assoleixes els objectius, tu ets així, però encara encaixes menys.

Les relacions interpersonals amb dones cal reconèixer que són complicadetes. Normalment som més cooperatives i solidaries que els homes, crec que es quelcom filogenètic. Però, quan hi ha una situació competitiva les dones són molt hàbils generant l’expulsió d’un membre del grup, de la persona que no volen que hi segueixi. M’ha tocat a mi de nou, o a la Susana, o a l’Àngels. També autistes.

Per acabar m’agradaria dir-te que l’autisme d’alt funcionament o la síndrome d’Asperger, són molt desconegudes en la nostra societat encara que la gent pensi que no, per que veu “Good Doctor”, la sèrie de televisió, cada dimarts. Hi ha masses mites.

Breument, et diré que les dones autistes som honestes, solidàries, molt cultes (els llibres han estat els nostres millors amics durant molt temps), molta sensibilitat artística,tenim molta memòria, som complidores, intel.ligents , sociables i empàtiques, de fet hiperempàtiques. I saps que més som: no entenem els dobles sentits, som molt sensibles al soroll o a la llum, fem un gran esforç per seguir una conversa grupal. Mira, ho podràs viure, imagina t que estàs aprenent anglès, alemany i et posen un listening de nivell molt avançat que dura una hora i has de contestar les preguntes sobre aquest en un examen que no podràs repetir si t’equivoques. A que ara m’ entens més.

Sentim molta ansietat perquè tot el que ens envolta ho vivim més com un repte que com una oportunitat. I som molt agraïdes a la persona que fa l’esforç de comprendre’ns.

I en la maternitat sóc com tu si ets mare, un vincle instantani, un enamorament absolut quan el teu fill i la teva filla naixent. El problema és que un nadó i mantenir rutines i rituals no combina massa bé. I jo vaig tenir síndrome ansiós depressiu els tres primers mesos de vida dels meus estimadíssim fills. Que adoro i torno a adorar.

La parella, doncs com tothom, faràs petons a molts “sapos” fins trobar el company compatible. I que estimes igual que tu estimes la teva parella.

A mida que passen els anys els nostres autisme es va aigual.lint, però ho som tota la vida, el que ocurreix es que vivim a un món neurotípic creat pels neurootípics per a neurotípics, i poc a poc en algunes cosetes ens hi acabem assemblant. Així que jo era una nena, una adolescent molt més autista que la dona que sóc ara als 52 anys. Així que dic amb orgull sóc dona i autista perquè lo senzill és soso i no està fet per a mi.

Elisenda Pascual

1 de juny de 2022

 


Soy mujer y soy autista

Mi nombre es Elisenda Pascual y soy mujer y soy autista de alto funcionamiento. Mujer y autista, dos palabras que describen un trocito de mi manera de ser, de cómo entiendo y me relaciono con el entorno.

Solo dos palabras pero muy potentes porque han hecho que mi vida se haya llenado de limitaciones que superar.

Yo puedo hablarte de mi experiencia, pero cuando me he relacionado con otras mujeres autistas nos hemos dado cuenta que habíamos tenido vivencias parecidas.

Si al hecho de ser autista le sumas ser mujer la situación se complica.

El autismo femenino y el autismo masculino tienen rasgos diferentes. El hecho más significativo es que las mujeres desde muy pequeñas aprendemos a disimular cuando no sabemos que hacer ante una situación nueva o un reto. Entonces imitamos lo que hacen las otras niñas, las que son neurotípicas (es decir sin autismo).

Esta conducta nos conduce paradójicamente a sentir más aislamiento. No conocemos que nos pasa pero si sabemos que somos diferentes, sin entender el motivo.

Los niños autistas no imitan y por eso las personas de su entorno familiar o escolar detectan que hay un problema. Si los llevan a que los visite un psicólogo/a o un psiquiatra/a eficientes les diagnosticarán autismo e iniciarán el proceso de terapia individual y grupal.

Y así estos niños aprenden a comprender que les pasa y que hacer para poder solucionar las dificultades. Es un proceso de aprendizaje muy largo, pero que les dará la oportunidad de adaptarse al mundo donde vivimos. Algunos podrán lograr hitos como estar muy ubicados en el ámbito laboral. Y todo esto está muy bien, pero en Cataluña solo pasa desde hace unos veinte años. Y somos líderes en esta temática.

Pero, y las mujeres?

Pues si un chico se diagnosticado a P4 a una niña se probable que la diagnostiquen hacia los 12 años. O hacia los veinte.

Así que durante muchos años una mujer autista ha estado sobreviviendo, no viviendo, y no ha podido disfrutar de recursos que lo ayudarían mucho como recibir necesidades educativas especiales que esto quiere decir apoyo en las carencias individuales. Tampoco habrá participado de terapia psicológica o el aprendizaje de varias habilidades como la gestión de la ansiedad o como relacionarse adecuadamente con los otros.

Si a todo lo que te he dicho sumamos haber nacido en el baby boom de los años sesenta, entonces las mujeres de esta generación hemos recibido el diagnóstico muy tarde, en mi caso a los 48 años, otros a los 50. Te lo puedes imaginar? A los hombres de esta generación también los han diagnosticado tarde.

Te das cuenta de cuando tiempo vital se ha perdido yendo por la vida con ceguera social. Sufriendo incomprensión del entorno, generándose malentendidos, sufriendo bulling en el instituto y moving a los trabajos.

La mayoría tenemos una formación académica excelente que no está equilibrada con la trayectoria laboral. Yo tengo dos carreras, varios posgrados. Hacemos el trabajo con mucha habilidad puesto que somos muy autoexigentes y siempre queremos lograr el 100% de los objetivos que nos marcan. Y qué sentencia recibimos de las empresas: Elisenda eres del equipo quien ha logrado más objetivos, estás muy implicada con el trabajo, lo haces muy bien, pero tu manera de ser aquí no encaja.

Sabes, a la soledad te adaptas, se hace compañera de vida, pero te garantizo que al rechazo no te acostumbras nunca.

Y entonces, fracasos repetidos hacen que pierdas confianza en ti misma y buscas trabajos poco cualificados donde curiosamente todo el mundo quienes trabaja son mujeres menos el jefe. Logras los objetivos, tú eres así, pero todavía encajas menos.

Las relaciones interpersonales con mujeres hay que reconocer que son complicadetas. Normalmente somos más cooperativas y solidarias que los hombres, creo que es algo filogenético. Pero, cuando hay una situación competitiva las mujeres son muy hábiles generando la expulsión de un miembro del grupo, de la persona que no quieren que siga. Me ha tocado a mí de nuevo, o a Susana, o la Ángeles. También autistas.

Para acabar me gustaría decirte que el autismo de alto funcionamiento o el síndrome de Asperger, son muy desconocidas en nuestra sociedad aunque la gente piense que no, por que ven  “Good Doctor”, la serie de televisión, cada martes. Hay demasiados clichés.

Brevemente, te diré que las mujeres autistas somos honestas, solidarias, muy cultas (los libros han sido nuestros mejores amigos durante mucho tiempo), mucha sensibilidad artística, tenemos mucha memoria, somos cumplidoras, inteligentes , sociables y empáticas, de hecho hiperempáticas. ¿Y sabes que más somos?: no entendemos los dobles sentidos, somos muy sensibles al ruido o a la luz, hacemos un gran esfuerzo para seguir una conversación grupal. Mira, lo podrás vivir, imaginaté que estás aprendiendo inglés y alemán y te ponen un listening de nivel muy avanzado que dura una hora y tienes que contestar las preguntas sobre este en un examen que no podrás repetir si te equivocas. A que ahora me entiendes más.

Sentimos mucha ansiedad porque todo el que nos rodea lo vivimos más como un reto que como una oportunidad. Y somos muy agradecidas a la persona que hace el esfuerzo de comprendernos.

Y en la maternidad soy como tú si eres madre, un vínculo instantáneo, un enamoramiento absoluto cuando tu hijo y tu hija naciente. El problema es que un bebé y mantener rutinas y rituales no combina demasiado bien. Y yo tuve síndrome ansioso depresivo los tres primeros meses de vida de mis estimadísimo hijos. Que adoro y vuelvo a adorar.

La pareja, pues como todo el mundo, darás besos a muchos “sapos” hasta encontrar el compañero compatible. Y que te quiera igual que tú  a el.

A medida que pasan los años nuestros autismo se va diluyendo, pero lo somos toda la vida, lo que ocurre es que vivimos en un mundo neurotípico creado por los neurotípicos para neurotípicos, y poco a poco en algunas cositas nos acabamos asemejando. Así que yo era una niña, una adolescente mucho más autista que la mujer que soy ahora en los 52 años. Así que digo con orgullo soy mujer y autista porque lo sencillo es aburrido y no está hecho para mí.

Elisenda Pascual

1 de junio de 2022
Elisenda Pascual. Autista,Psicóloga, Psicopedagoga. Email:elisenda.pascual@gmail.com

 

 

 


No hay comentarios:

Publicar un comentario